Algemene PaginaHomeINFOAgendacontactProgrammaLinksBestand DownloadenAlgemene Pagina
Agenda

Ben Wielakker  "Loetje"
prijs: grootste emotie


Christ van den Bergh 
"42e Enkhuizer Klipperrace"
prijs: beste camerawerk

  
 
Joop Mohr  
"Brugge"  beste verhaalstructuur

                              
                                                       

Podiumfestival 2017 


Op woensdag 25 oktober heeft het Podiumfestival 2017 plaats gevonden in Cultureel Centrum Den Herd in B
ladel georganiseerd door Videoclub Kempenfilm.
Er waren 75 belangstellenden aanwezig.
Deze clubs hebben meegedaan door een of meer films in te zenden:

TAS, Het Motief, Ersa, Kempenflm, VCC De Baronie, Lumière, Shot'71

Samen hebben ze 20 films ingezonden die beoordeeld zijn door Lambert van Griensven, Joop Neefs en Wim Veld.
Hun bevindingen werden voorgelezen na het vertonen van een film.
Deze verslagen kunt u hieronder lezen.

Een mens is vergeten als zijn naam vergeten is.

Maker: Jan Verburght  Shot ‘71

 

Een thema dat veel mensen, en zeker de Joden, boeit. Er wordt veel losgemaakt als we terugkeren naar de tweede Wereldoorlog. Neem de familie van Dijk – een familie die zinloos is vermoord in de vernietigingskampen. Gunther Demming een Duitser heeft zich er hard voor gemaakt, door stenen in de straat te leggen, om deze mensen een naam te blijven geven. En heeft daar in Europa veel sympathiek voor gekregen.

We zijn getuigen van zo’n bijzondere bijeenkomst in Oss. Een mooi maar ook emotionele gebeurtenis, waarvan de  emotie er niet geheel uit komt in dit filmverhaal.

Een stukje historie, de officiële bijeenkomst en eigen ervaringen van mensen die de familie goed hebben gekend maken er toch een boeiend geheel van.

Camera en montage zijn mooi verzorgd, maar er hadden meer close-ups in kunnen worden gebruikt. De commentaarstem en de tweede geluidslaag waren mooi in elkaar vervlochten.

Een beladen onderwerp, iets wat afstandelijk voor het voetlicht gebracht, maar een mooi document.

 

Een rijk verleden

Maker: Cor Claasens ERSA

 

 

De film begint met oude prenten in zwart/wit van Dordrecht en laat de vele molens zien die er destijds waren. Dan zien we een overgang van een molen in zwart/wit naar kleur. Het is de enige molen die er nog is in Dordrecht. De film gaat verder over de molen met allerlei aspecten over de molen inclusief de vrijwilligers die daar bezig zijn. Een sterk begin van de film. De beelden zijn mooi gefilmd, vlot gemonteerd en begeleid door een prima stem die goede informatie geeft, dat geld ook voor de rest van de film. De inleiding van de molen wordt mooi verbreed naar historie en oude stadsgebouwen van Dordrecht. Na de molen wordt er een rondvaart gemaakt en plotseling wordt er over we en wij gesproken en zien ook wat mensen in die boot. Je vraagt je af wie we dan wel zijn. Pas helemaal op het eind van de film blijkt dat het om een clubuitstapje te gaan van filmclub ERSA. Erg jammer, had dat even duidelijk gemaakt tijdens de film met een stukje tekst. Voor de rest is er een goede continuïteit in de film en zijn de shots afwisselend van beelduitsneden. We zien regelmatig mensen in beeld, maar dat is niet erg. Het is immers een reportage van een uitstapje van een gezelschap.

Conclusie: Een mooie film van de stad Dordrecht; stijgt ver uit boven de “Ontdek je plekje “ film. 

 

Fietstocht Nuenen 2015

Maker(s)   Peter van de Berg cs.    Shot ‘71

 

 

Een reportage over een groep fietsers (vriendenclub), die een dagje uit gaan.

Gezellig uit met elkaar,  samen picknicken, museumbezoek met een heerlijke afsluiting.

Een voorspelbaar maar niet minder mooie film. De verhaalstructuur  is eenvoudig, lineair: we volgen de fietsers in hun gezellig dagje uit. De afloop is niet spectaculair maar wel voorspelbaar. Dat als minpunt voor een breder publiek. Voor de betrokkenen is het een zeer waardevol document!

Toch zit in deze film mooi camerawerk/montage. Verrassende beelden, soms prachtig opgenomen close ups. Bijzondere beeldwisselingen.

De snel gesneden filmonderdelen in de montage maakte de film ook onrustig; maar ook in de cameraopnamen zaten onrustige beelden. Deze hadden geen functioneel karakter. Passende muziekkeuze.

Meer ingekort had deze film meer kracht gegeven

Mooie film voor de mensen die er bij betrokken zijn en minder voor een breed publiek.

 

Flashmob Jumbo

Maker: Diny Smits Shot’71

 

Een film waar je met een glimlach naar kijkt als je ziet hoeveel plezier iedereen heeft. Wat erg goed over kwam is dat de klanten het erg wisten te waarderen. Sommigen liepen te dansen achter hun winkelwagentjes. Jammer dat er vele bekenden van de zanggroep te zien waren. Dat waren duidelijk geen klanten.

Het begin was helaas wat abrupt, meestal begint een Flashmob met een overzicht van de locatie waarna een paar mensen vanuit het niets gaan zingen of dansen. Daarna komen er meer mensen bij; met een beetje meer regie was zo’n effect er beter uit gekomen. Het publiek was verbaast geweest in die zin van “Wat krijgen we nou?”. Nu was het direct een meezing feestje. Er was weinig variatie in de beelduitsneden waardoor er weinig close ups van gezichten te zien waren. Na een tijdje kreeg je ook steeds dezelfde personen te zien. Omdat de muziek iets te hard was, was het koor moeilijk te verstaan.

Conclusie: Een leuk initiatief om samen met meerdere leden van een filmclub iets leuks te maken, dat verdient navolging.

 

Hortensia kwekerij Inrena

Makers: Babs Oudenhuizen, Els van Hulst, Hans v.d.Buis en Aad Aanstoot VCC de Baronie

 

Een zeer uitgebreide film over een Hortensia kwekerij die allerlei activiteiten organiseert. We zagen een excursie, de kwekerij zelf, een kinderfeestje, barbecue en  bloemschikken. Tot slot ook de bloemenboetiek in Ulvenhout. De beelden zijn afwisselend, verzorgd en mooi gefilmd, maar wel erg uitgebreid. De makers hadden het filmersgeluk toen er een jongetje dat van de fiets was gevallen jankend kwam aanlopen. Het was erg jammer dat er behalve de tussentitels geen enkele aanvullende uitleg werd gegeven. Niet over de kwekerij en ook niet over de kinderen van het echtpaar die duidelijk niet van Nederlandse oorsprong zijn. Het had de film meer inhoud gegeven. Nu bleef het bij een registratie met een muziekje er bij. Ja, en de muziek was ongelukkig gekozen. Er kwam geen eind aan de Mexicaanse muziek. Hadden de makers daar een bedoeling mee, vonden zij of de kwekerij eigenaars dat mooi, of was er zo maar een muziekje achter gezet. Erg jammer, de beelden waren het aanzien waard.

Conclusie: Een leuke film voor de eigenaars van de kwekerij.

IJsland, land van uitersten.

Maker: Fred van Roosendaal, ERSA.

 

Een documentaire over een bezoek aan IJsland.

Er worden verschillende plaatsen op het eiland bezocht.

IJsland, bekend door zijn watervallen en meren, gletsjers en woeste landschappen komen in deze film langs. De verhaalstructuur is lineair: we volgen met de camera diverse reisdoelen en komen het nodige aan bijzondere natuurverschijnselen tegen. Het commentaar vertelt over bijzonderheden en diept ze uit. Dat maakt deze film sterk, zeker door de mooie commentaarstem. Het einde is vrij abrupt.

Deze film is zeker boeiend voor een wat groter publiek.

Deze film had qua inhoud aan kracht gewonnen als die korter was gemaakt. De scènes zijn wel mooi en lang opgenomen.

De variaties in het landschap maken het noodzakelijk, dat de film boeiender wordt als je dat in de montage vertaalt in veel afwisseling van totalen, halftotalen maar vooral veel close-ups. Maar ook in het kort snijden van de afzonderlijke scènes.

Cameravoering en montage zijn zeer verzorgd, en dat geldt ook voor de commentaarstem; de mooie muziekkeuze past mooi bij de beelden.

Een reisfilm met een boeiend verhaal en een mooie verhaalstructuur met een abrupt einde.

 

Loetje

Maker: Ben Wielakker het Motief

 

Een leuke film over de avonturen van een jong katje. Erg goede cameravoering, laag zodat je ziet wat het katje ziet en doet. Hoe het katje de wereld om zich heen beleeft en op zich af laat komen. De maker is vast erg lenig om rond te kruipen of ergens op te klimmen. De film wordt begeleid door een leuke stem van een kind die praat alsof ze het katje is, dat zorgt voor een goede continuïteit en boeit de kijker. Telkens als er een ander item in het leven van het katje is klinkt er andere en goed passende muziek. Soms zijn de overgangen wat abrupt. De baasjes kwamen soms half in beeld maar niet helemaal. Had ze in het begin even laten zien toen het katje het daar over had, daar is de kijker toch nieuwsgierig naar. De film is een origineel en leuk idee dat goed is uitgewerkt.

Conclusie: De maker heeft begrepen dat met creativiteit “een katje filmen” veel emoties kan oproepen. Juist daarin zit de kracht van deze film.

(Prijs voor Emotie in de film)

 

 

 

Mijmeringen rond het Rozenven.

Maker:     Rien van der List   ERSA.

 

 

 

Even heel persoonlijk levensverhaal van een man, die het Rozenven opzoekt voor kracht en troost. Door de tekst (een lineair verhaal), die rustig en soms humoristisch de levensloop weergeeft, wordt de aandacht soms afgeleid.  En dat is het geval, wanneer woorden aan het eind ingeslikt worden. Een al met al indrukwekkend verhaal.

De cameravoering en montege zien er verzorgd uit. Het zijn geen spectaculaire opnames, maar er zit voldoende afwisseling in. De oude ingelaste beelden van moeder en het huwelijk geven kracht aan en ondersteuning  van dit beeldverhaal. Ook straalt er een zekere rust van uit, die past bij de sfeer van het verhaal.  De gekozen achtergrondmuziek is passend bij deze film.

Zowel het begin-, alsook het eindshot  maken er een  mooi afgerond geheel van.

Voor de eigen familieleden heeft zo’n film zeer grote waarde, maar ook een groter publiek kan dez film goed apprecieren.

 

Mijn Tuin:             

Maker: Monique van Kuijk.       TAS.

 

 

Een sfeervol beeld van een goed verzorgde en bloeiende tuin.

Het geheel heeft het karakter van een videoclip, waarbij beeld en geluid elkaar aanvullen en versterken.

Omdat het lied wordt ondertiteld, eist de gezongen tekst niet de aandacht op, maar ligt de nadruk op de afwisselende beelden, die met goed gekozen camerastandpunten en uitsneden blijven boeien, waarbij het gebruik van close-ups veel waardering verdient.

De manier waarop de beelden de tekst volgen of ondersteunen is prijzenswaardig. Je krijgt de indruk in deze zomerse tuin rond te lopen en te genieten van al het moois dat “water en stof” kunnen voortbrengen.

 

De muziek en de montage dragen in hoge mate bij, aan het bereiken van die sfeer.

 

Mozaïekbank                            

Maker: Ad Struyk. Kempenfilm.

 

De leden van KBO Bladel maken bij gelegenheid van hun 60-jarig jubileum een mozaïekbank.

De beelden tonen hun geduld, toewijding en doorzettingsvermogen. Jammer genoeg weet de commentaarstem ons niet bij het proces te betrekken, doordat deze zich als een toeschouwer afstandelijk en onpersoonlijk opstelt.

Daarnaast herhaalt hij in het commentaar soms nodeloos wat de beelden zelf zeggen. Het live-geluid is niet opgeschoond, waardoor muziek, livegeluid en commentaar elkaar tegenwerken en soms onverstaanbaar worden. De balans ontbreekt.

Er is een redelijke afwisseling in beelduitsnedes, maar echte close-ups ontbreken nagenoeg. De deelnemers zullen zich zowel in beeld als aftiteling herkennen.

Deze film is voor de deelnemers van de KBO een leuke herinnering.

 

Op reis

Maker:  Els van Hulst      De Baronie.

 

 

Een aardig idee, om te verklaren, waarom je geen vakantiefilm hebt gemaakt. De structuur van het verhaal is tamelijk warrig. Je begrijpt, dat de hoofdpersoon zich voorbereidt op een vakantie, maar de volgorde van de verschillende scenes is niet logisch. Statief en camera worden klaargezet en over de schouder gehangen, maar blijken toch vergeten te worden en staan even later uitgepakt klaar voor gebruik. Ook het slot is niet duidelijk. Gaat de persoon weg of komt ze weer thuis?

Wel is er voldoende afwisseling in de opnames.

Het geheel maakt een gehaaste indruk.

Geen film?     Dan beter ook maar geen jury-commentaar.


Opsporen van kievieten in beekdal Reusel.

Maker:         Jan Dirkx Kempenfilm.

 

 

De “weidevogelvereniging Reusel” spoort met behulp van een drone nesten en broedplaatsen van kievieten op: een heel bijzondere techniek.

Het lineaire verhaal  heeft een eenvoudig helder karakter:  deze nesten en broedplaatsen worden opgespoord in weidegebieden om te voorkomen dat de dieren slachtoffer worden van de maaimachine of de “hooi opraap” machines, die in het voorjaar bezig zijn.

Een heldere uiteenzetting over het hoe en het waarom van deze activiteit.

Het probleem van de film zit in de filmische vormgeving.

De cameravoering is wel verzorgd met ook spectaculaire beelden van het werk van de drone. De montage van de scenes is traag en langdradig waardoor de film een saai karakter krijgt. Meer ingekort wordt meer recht gedaan aan het werk van deze vereniging.

De geluidslaag en met name het live geluid is zwak, de voice over versterkt de traagheid van de film.

Voor deze vereniging toch een zeer waardevol document!

 

Peer Smulders ’n bijzondere mens

Maker: Ton Lunenburg

 

 

Een bijzonder filmportret van een bijzonder mens. Het was op zich al knap om het voor elkaar te krijgen Peer iets te laten vertellen. De sfeer en de omgeving waarin hij leeft was goed getroffen. Die sfeer werd nog versterkt door de tikkende klok in het laatste deel. Ook het invallende licht droeg daar aan bij. Het verhaal van Peer wordt mooi aangevuld met foto’s. Erg verstandig de film van ondertitels te voorzien, zo was het voor iedereen duidelijk wat hij vertelde. Het begin was een beetje ongelukkig gemonteerd, de interviewer kwam tussendoor in beeld terwijl hij nog met zijn intro bezig was. Had die shot gewoon weggelaten. Helaas was het eind wat abrupt, we hadden best nog wat meer van Peer willen horen.

Conclusie: Er is ooit een TV programma geweest over bijzondere mensen, deze film had er naadloos ingepast.


Startdag 2015:

Maker:  Hans Vugts  TAS Tilburg

 

Het valt niet mee om in deze film een verhaalstructuur te ontdekken.

Gaat het om een actiedag met activiteiten van Pipers, Tamboers, grote bomen optillen, en over de kop laten gaan, of is het de filmer, die moeite heeft een mooie film te maken van deze activiteit. In ieder geval, het maken van die tweede film valt allerminst mee, getuige het geleverde “commentaar” door de cameraman.

Het geluid was slecht te verstaan en daarmee ging veel van de film verloren.

Camera en montage waren rommelig en onrustig van karakter. Het zelfde gold ook voor de geluidslaag en het commentaar.

 

Moeilijk in te schatten, wat de maker uiteindelijk aan zijn publiek wilde vertellen met deze film.

 

 

Noorwegen, het Vigeland Park

Maker:  Babs Oudenhuijzen  De Baronie.

 

 

 

 

Deze AV productie (Geen video) geeft een mooie foto impressie van het werk van Gustaaf Dwingland. In deze diverse beelden en beeldengroepen schetst hij de mens van de wieg tot het graf. De bijbehorende voice over maakt het verhaal: een lineaire vertelling die ondersteund wordt met bijpassende fotografische beelden. Op zich is dat mooi gedaan en de kijker wordt er zeker door geboeid.

De verhaalstructuur is goed. Het feit dat video niet is gebruikt, maakt het verhaal zeker niet minder boeiend. Met de foto’s zelf tracht Gustaaf een verhaal tot uitdrukking te brengen.Toch zou de keuze voor video het geheel een meer dynamisch karakter hebben kunnen geven, echter deze keuze maakt de maker.

Camera en montage zijn verzorgd en de foto’s zijn mooi genomen. Commentaarstem draagt de film. De beelden zijn er in ondersteunend. Commentaarstem en muziek keuze zijn passend.

Complimenten.

 

Wolfgangsee

Maker: Jan van Loon TAS

 

 

 

Een charmante vakantiefilm waar later met veel plezier naar gekeken zal worden. Die begint in Im weissen Rossl bekend van de operette. We horen ook de muziek die plotseling ophoud als er koffie wordt gedronken. De maker is duidelijk onder de indruk van de rijk versierde kerk. We zien allerlei details langskomen met veel pans en zooms. Helaas was het wat schokkerig en dat is jammer, hierdoor kwam al het moois niet zo goed over. Omdat er geen passende muziek te horen was werd het een beetje doods en sfeerloos. De voice over geeft uitvoerige interessante informatie. Het einde is helaas wat abrupt.

Conclusie: Een mooie film voor liefhebbers van rijk versierde kerken.

 

42 ste Enkhuizer Klipperrace:

Maker: Christ van den Berg   ERSA

 

Een reportage over de jaarlijks terugkerende race over het IJsselmeer. En dat met zeer oude zeilschepen. Het gaat om een zeiltocht van het traject van Enkhuizen naar Urk.

Geschiedenis, voorbereiding, het wedstrijdverslag, uitgesproken door een voice over en aangevuld met ervaringen door de bemanningsleden. En dat alles heel mooi in beeld gebracht in een lineair lopend verhaal. Qua verhaalstructuur een logisch opbouw van het filmverhaal. Zeer afwisselend met de filmbeelden en een lust voor het oog. De boodschap komt dan ook goed over, zij het dan dat het wedstrijdelement zelf meer aandacht had mogen krijgen.

Qua filmische vormgeving valt het camerawerk op met zijn vele close ups, mooie fotografie  en verrassende standpunten.  Met de montage oogt het geheel verzorgd.

De voice over met de originele geluidslagen waren mooi met elkaar verweven.

 Een film met veel potentie.

(Prijs voor het beste camerawerk)

 

Als natuur leder wordt.  

Maker: Kees Couwenberg        Lumiere.

 

 

Het bewerkingsproces van huiden tot verwerkbare zolen wordt uitgebreid in beeld gebracht, zij het in een vrij traag tempo.

In de filmische vormgeving is er sprake van afwisseling in camera-standpunten en uitsnedes, al komen er weinig close-ups in voor. De shots zijn lang en erg gedetailleerd, waardoor ze aan kracht inboeten. De montage had dit op kunnen vangen. Daarbij geeft een goed verstaanbare en heldere voice-over uitgebreid een gedetailleerd commentaar. Het geheel is wel wat onrustig.

De film stamt uit 1988: het formaat (4:3) en de beeldkwaliteit zijn niet, zoals we die tegenwoordig gewend zijn.

Voor mensen uit deze sector is deze film zeker interessant als instructiefilm, maar de doorsnee-kijker zal moeite hebben geïnteresseerd en geboeid te blijven kijken.

 

Brugge

Maker:  Joop Mohr  De Baronie Breda.

Brugge is toeristisch gezien uitermate aantrekkelijk om te bezoeken. Zijn historie en vele oude gebouwen in de binnenstad, de rijke dis en noem maar op. Vele bezoekers komen er langs op een mooie zomerse dag!

De maker van deze film is er in geslaagd, ons Brugge te tonen zoals het is.

Het verhaal is lineair en de voice over, die de film ook draagt, is er op een boeiende manier in geslaagd dit voor het voetlicht te brengen. Het is voorgekomen dat de voice over ons vertelt, wat we in de beelden terug zien, echter dat was sporadisch.

Meestal is verder uitgediept wat we aan beelden kregen te zien en dat maakt het verhaal des te sterker.We worden goed bijgepraat wat voor de rijke historie, en  beroemde mensen, die er hebben geleefd ook voor de stad en streek hebben betekend.

Maar ook waar de mooie plekjes zijn, die je als toerist zeker niet mag overslaan.

De filmische vormgeving: camera en montage waren mooi verzorgd. De film had aan kracht gewonnen, als er meer bewegende beelden waren getoond. Dat biedt nog meer dynamiek dan de film nu al heeft. Commentaarstem was helder, goed verstaanbaar; muziekkeuze paste mooi in het geheel.

Een mooie promotiefilm van deze historische parel van België.

(Prijs voor beste verhaalstructuur)

 

 

Wilbur Wright vliegt boven de Rotterdamse haven

Maker: Bert Schoofs Kempenfilm

 

 

Alleen al voor de titel ga je rechtop zitten, nu komt er wat bijzonders aan. Dan zien we een pop die spreekt, in een oud vliegtuig ligt, en het ook bedient. Heel bijzonder en knap gemaakt. Tijdens het vliegen zien we opnamen vanaf de voorkant van het vliegtuig, van een drone van bovenaf, vanaf de grond en vanaf de linker vleugeltip van het vliegtuig. Zo krijg je spectaculaire, afwisselende en unieke beelden. Erg goed bedacht en uitgevoerd. Het verhaal is vrij summier, en er is weinig afwisseling in de beelduitsneden en dat is te begrijpen. Vooral de muziek in het tweede deel was mooi passend. Het einde is echter wat abrupt.

Conclusie: Er is goed en creatief gebruik gemaakt van de moderne mogelijkheden om te filmen, een voorbeeld voor wat er tegenwoordig allemaal kan!.    
 
   

                                           
                       
                          

 
Algemene PaginaHomeINFOAgendacontactProgrammaLinksBestand DownloadenAlgemene Pagina